onsdag 21 augusti 2013

Omega 3

Idag finns det en djungel av kosttillskott och diverse mirakelprodukter på marknaden som ska göra oss smala, starka och snyggare. Tyvärr är detta en extremt stor bransch där många tjänar bra med pengar på skit rent ut sagt. Vi ska dricka diverse alger och hokuspokus, ta ett piller om dagen för att bli smala osv. Vad som fungerar och inte fungerar är inte lätt som konsument att veta, vi köper lätt reklamen när man sitter där framför tv:n och känner sig lite halvsunkig "Kan jag också bli sådär Hollywood-snygg av endast en mirakelshake om dagen? Då måste det vara bra!". Kära vänner....så lätt är det inte. För att få en stark, frisk och sund kropp, framförallt glad kropp, krävs det lite arbete och disciplin och innerst inne vet vi det alla. God kosthållning med ett intag från ALLT så som protein, kolhydrater och fett är A & O, hur balansen sedan ska se ut är väldigt individuellt beroende på träning, arbete, fritid och familjesituationer. Steg två är såklart motion! Vi behöver alla röra på oss dagligen i någon form, ibland hårda gympass/klasser och ibland mer mjukt med rörlighet och promenader, en mix är det allra bästa för att få en funktionell kropp. Och så har vi då en liten rackare till som faktiskt kan hjälpa oss på traven, Omega 3.



Vad är då Omega 3 och varför är det så viktigt med denna fettsyra?
Omega-3 är fleromättade fettsyror som är essentiella för oss människor. Det betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten, de är därför mycket viktiga för vår hälsa.
Det finns korta och långa Omega-3-fettsyror. ALA (alfalinolensyra) är den kortare fettsyran från växtriket, den finns bland annat i rapsolja, linfröolja och valnötter. ALA är ett förstadie till de längre fettsyrorna EPA(eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), som i sin tur har viktiga funktioner i kroppen. Omvandlingen av ALA är dock ineffektiv hos människan och bara en liten del blir till EPA och DHA. De långa fettsyrorna EPA och DHA finns ”färdiga” i vissa livsmedel, framförallt i fet fisk som lax, makrill och sill. De bildats av fiskar som äter omega-3-rika alger. För att täcka sitt behov av omega-3 rekommenderas att man äter fisk 2-3 gånger i vecka.
Sedan så kan man då fundera på vad EPA och DHA fyller för funktion i våra kroppar. Generellt kan man säga att DHA har en strukturell och EPA en funktionell roll. EPA och DHA bidrar till den normala funktionen av hjärtat.
DHA är en viktig byggsten i kroppen, framförallt i hjärnan, nervsystemet, hjärtat och ögat där DHA finns koncentrerat. För foster och spädbarn är DHA särskilt viktigt för hjärnans och ögonens utveckling**. Vi behöver dock få i oss DHA genom hela livet för att bibehålla hjärnan och ögonens normala funktion*. DHA kan i viss mån bildas ur EPA.
EPA är liksom DHA viktig för hjärnan eftersom den hjälper till i signaleringen mellan celler. Från EPA bildar vi hormonliknande ämnen som är viktiga för immunförsvaret och blodcirkulationen. De samspelar med ämnen bildade av omega-6 som har motsatta effekter i kroppen. Till exempel ökar omega-6 inflammation och gör att blodet levras lättare medans EPA minskar inflammation och minskar blodets levringsförmåga.


För att få i mig dessa fettsyror äter jag dagligen två kapslar med MorEPA Platinum, detta är en av MorEPA's mest högkoncentrerade produkter som innehåller hela 95% av Omega-3 fettsyror. Under min diet ökar jag sedan dosen då kroppen får ta ganska mycket "stryk" av all hård träning och ett kaloriintag som minskas månad för månad. Jag testade produkten första gången under min förra diet och märkte en märkbar skillnad. Blev piggare, mer skärpt (ja, jag är en guldfisk...men detta vässade till mig lite iaf), och kändes som att kroppen helt enkelt var mer i harmoni. För att verkligen kolla att denna produkt fungerar så har jag även bett min mor testa deras MORGLA och lillsyrran som åker skidor på väldigt hög nivå fick även hon Platinum. Min mamma kände sig även hon piggare och mer skärpt, hon märkte också hur kroppen hamnade mer i balans och de där "värmeväxlingarna" försvann. Lillsyrran som är tonåring och gärna sover större delen av dagen när hon inte tränar som en blå (här har ni en som är värre än mig, men vill man in bland skideliten så...). Även hon blev piggare på morgonen, att gå upp var inte jobbigt längre, effektivare i sin träning och en kropp som nu inte känns så sliten utan känns fräsch varje pass.
Detta är inga mirakelkurer utan helt enkel vanliga Omega-3, mer förfinad och med ett väldigt högt koncentrat. MorEPA har satsat på olika sorter av produkter då vi alla har olika livsstilar och givetvis olika behov beroende på ålder. Om du tycker att allt detta låter väldigt intressant så är det bara att fråga på här via bloggen eller gå in på Enlund Nutrition för att läsa mer om alla produkter och hur de framställs.
Mer god kosthållning & träning åt folket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar